Algemene indruk

De jury is in het algemeen positief verrast door de inzendingen, en in het bijzonder door de genomineerden die de meeste stemmen hebben ontvangen en de winnaar van de bijzondere vermelding.

De inzendingen laten een rijk en gevarieerd beeld zien van de kunstvormen waar jongeren zich mee bezighouden – van schilderijen en schetsen tot poëzie, muziek, dans  en profielwerkstukken.

Mooi is ook om te zien hoe breed de leeftijdsgroep is vertegenwoordigd: van jongeren van 12 en 13 jaar tot deelnemers van 18 en 19. Dit onderstreept dat het om een inclusieve wedstrijd gaat, toegankelijk voor alle leeftijden en uitingsvormen.

Wat dit jaar opvalt, zijn de zorgen die veel deelnemers via hun werk uiten: over de natuur, maar ook over persoonlijke kwetsbaarheid en innerlijke worstelingen.

De jury wil nadrukkelijk benoemen dat juist de kunsten een belangrijke rol spelen in het verbeelden en uiten van vragen en gevoelens die niet altijd gemakkelijk te definiëren zijn. Kunst biedt ruimte en een uitlaatklep voor het onbenoembare.

Dus laten we de kunsten in welke vorm dan ook blijven koesteren.

Mede namens de juryleden Mare, Gray, Laura, Rike,

Astrid

(Juryvoorzitter Antoine Gerrits Award 2025)

Om het volledige jury rapport te downloaden click dan hier.

 

The Great Escape
Jip Philipse (13 jaar)

Beste Jip,

Je toont een indrukwekkend kunstwerk waarin zowel platte als ruimtelijke elementen krachtig samenkomen. Met jouw werk laat je ons bijna letterlijk voelen hoe een schildpad ternauwernood ontsnapt aan de dreiging van plasticvervuiling. Een beeld dat niet alleen deze ene schildpad, maar de kwetsbaarheid van al het leven in zee voelbaar maakt.

Het thema van plasticvervuiling is helaas niet nieuw, en juist dat vinden wij zorgwekkend. Dat jij als 13-jarige dit onderwerp aansnijdt, raakt ons. Het toont jouw betrokkenheid en bewustzijn – dat waarderen wij zeer. Dapper en activistisch laat je zien dat jij iets wilt veranderen.

Jouw beeldtaal is krachtig. Mooi hoe de schildpad en het plastic als metafoor gebruikt voor de grotere problematiek. De heldere foto’s van het eindresultaat en de compilatie van het maakproces geven ons goed inzicht in jouw werkwijze en de concentratie waarmee je werkt. ‘Dit is duidelijk een voorbeeld van ‘ik en het materiaal’. Aldus een jurylid.

Het werk is treffend, urgent en technisch verzorgd. Hoewel we nog wel een filmpje van je werk of een plaatsing van het werk op een witte muur als waardevolle aanvulling hadden gezien.

Al met al zien we veel potentie in jouw artistieke ontwikkeling. Tegelijkertijd is het confronterend dat jij je nu al moet bezighouden met zulke volwassen thema’s – maar je doet dat op een integere en sterke manier.

We danken je voor jouw deelname en wensen je veel succes in jouw verdere creatieve reis. We hebben genoten van jouw werk!

Namens de jury,

Astrid Rass,

voorzitter

Amsterdam 28 juni 2025

Bekijk het werk

Not afraid to be myself
Sandria de Kuiper (14 jaar)

Beste Sandria,

Met een indrukwekkende dansconcentratie neem je ons mee naar een prachtige locatie op Kreta. Daar vertel je op een kwetsbare en persoonlijke manier een verhaal over tegenslag, veerkracht en de moed om jezelf te durven zijn. Jouw passende titel versterkt dit thema en maakt de boodschap des te krachtiger.

We waarderen het lef waarmee je het podium pakt en je innerlijke wereld deelt. Je bewegingstaal is strak en gevarieerd, en er is duidelijk aandacht besteed aan improvisatie en herhaling. Je dans toont een mooie balans tussen techniek en expressie, en laat zien dat je groeit in je eigen stijl.

De film is mooi gemonteerd, met creatieve inzet van verschillende shots en danssegmenten. Dit zorgt voor een dynamische kijkervaring die je verhaal visueel versterkt.  Als tip zouden we mee willen geven om het laatste shot iets in te korten en je blik vaker naar buiten te richten – dit kan het contact met je publiek nog verder verdiepen. En een klein detail: zonder kauwgom komt je expressie wellicht nog sterker over.

Al met al zien we een talentvolle danser die haar eigen pad aan het bewandelen is. Blijf vooral deze persoonlijke en moedige aanpak volgen. Wij wensen je dan ook heel veel succes en bedanken je voor jouw deelname aan de Antoine Gerrits Award 2025. We hebben van je genoten!

Namens de jury,

Astrid Rass,

voorzitter

Amsterdam 28 juni 2025

Bekijk het werk

Zelfportret
Lisa Boeren (16 jaar)

Beste Lisa,

Met jouw werk neem jij ons mee in een verstild en poëtisch zelfportret, dat voelt als een klassiek schilderij met een hedendaagse ziel. Het genre van het zelfportret is op zichzelf niet nieuw, maar jij weet er een originele draai aan te geven door een mooie balans tussen historische verwijzingen en moderne schildertechniek. Jouw werk toont niet alleen hoe je eruitziet, maar vooral wie je bent – van binnen én van buiten. De rust en stilte die jij in jouw persoonlijk element ervaart, ademt uit het werk.

De schildertechniek is verfijnd en overtuigend: een combinatie van hedendaagse penseelvoering met klassieke invloeden. Ook de belichting – een theatrale lichtval van rechts – draagt bij aan de mystiek en sfeer van jouw schildrij. De keuze om klassieke portretsymboliek en kleding toe te passen, is visueel sterk, al roept het bij ons als jury wel de vraag op waarom jij kiest voor dit vrij klassieke jurkje, de strikjes en kleurkeuze. Een tip is dan ook om na te denken hoe je dit nog meer zou kunnen toelichten.

De technische kwaliteit van de foto’s van jouw werk is goed, waardoor ook online of op afstand de verfijning en nuance van het schilderij goed zichtbaar zijn.

We zien een echt schilderstalent, we zijn dan ook nieuwsgierig hoe een volgend werk van jou er uit komt te zien.  En – nog een tip van ons – probeer dan misschien eens een andere dynamiek te zoeken of gebruik te maken van alleen een moderne of dynamisch en rommelige schilderstijl. Kijk hoe dit jouw zelf en misschien jouw werk nog meer verdieping kan geven.

Wij wensen je heel veel succes en bedanken je voor jouw deelname aan de Antoine Gerrits Award 2025. We hebben van je genoten!

Namens de jury,

Astrid Rass,

voorzitter

Amsterdam 28 juni 2025

Bekijk het werk

Winnaar Antoine Gerrits Award 2025

Alles Aan Haar  
Isa Bouten (16 jaar)

Beste Isa,

Met jouw werk en documentatie laat je overtuigend zien hoe je vanuit een doordacht concept tot een krachtig en origineel beeld komt. Je thematiek – het afbeelden van de mens in zowel zijn uiterlijke schoonheid als zijn bijzondere innerlijke anatomie – raakt aan een universeel onderwerp waar je een geheel eigen draai aan geeft. De waardering die je uitspreekt voor het menselijk lichaam, van buiten én van binnen, vormt een sterke inhoudelijke basis.

Het maakproces is helder zichtbaar: vanuit idee en schetsen ontwikkel je via diverse materialen – zoals papier-maché, kippengaas, gehaakte wol en vliegerpapier – een gelaagd en ambachtelijk eindresultaat. De jury waardeert je oplossingsgerichte aanpak en het experimenteren met vorm en materiaal. Je beeld  Alles aan haar  roept nieuwsgierigheid op. De tegenstelling tussen jouw brede lach op de foto en de traan bij het afgebeelde figuur wekt vragen op die in eerste instantie verwarring even maar aan de andere kant jouw werk ook een extra diepgang.

Een tip voor de toekomst: overweeg een video te maken van je werk of foto’s in een rustige setting, zodat de presentatie de kracht van het beeld nog beter ondersteunt.

Kortom, een originele en conceptueel sterke benadering van het menselijk lichaam. Jouw visie en verbeeldingskracht laten veel talent en potentie zien. We kijken uit naar je verdere ontwikkeling.

Wij wensen je heel veel succes en bedanken je voor jouw deelname aan de Antoine Gerrits Award 2025. We hebben van je genoten!

Namens de jury,

Astrid Rass,

voorzitter

Amsterdam 28 juni 2025

Bekijk het werk

Promises
Floris van den Eshof (17 jaar)

Beste Floris,

“De muziek raakt mij en blijft in mijn hoofd zitten,” aldus een jurylid – en dat gold voor ons allemaal trouwens. De mix van stijlen maakt jouw werk origineel en eigentijds. Je muziek is prachtig gespeeld en meeslepend; je laat daarmee zien dat je een getalenteerd muzikant bent.

De videoclip – voor jou het belangrijkste onderdeel, zo begrepen we uit jouw begeleidende tekst  – is visueel sterk. De mysterieuze locatie is goed gekozen en sfeervol in beeld gebracht. Het donkere einde geeft een mooie afsluiting. Bijzonder dat je oma hierbij heeft geholpen; dat geeft de productie een persoonlijk tintje. De opstelling van het keyboard voelt echter wat statisch; misschien had het instrument een andere plek kunnen krijgen in de ruïne om het beeld dynamischer te maken.

We missen in de clip nog wat van jouw performance als artiest. Denk na over je kledingkeuze en hoe je jezelf visueel wilt presenteren. Dat kan je muzikale verhaal extra kracht geven.

Tot slot zijn we nieuwsgierig naar de betekenis van de titel Promises. Hoe verhoudt die zich tot het nummer en de beelden? En wat is precies de link met de ruïne? Door dat uit te werken, kun je jouw verhaal nog sterker maken.

Al met al zien we een veelbelovend artiest die muzikaal al echt weet te raken, en die met meer aandacht voor visuele presentatie de volgende stap kan zetten. Veelbelovend dus – misschien is dat wel precies wat Promises wil zeggen?

Wij wensen je heel veel succes en bedanken je voor jouw deelname aan de Antoine Gerrits Award 2025. We hebben van je genoten!

Namens de jury,

Astrid Rass,

voorzitter

Amsterdam 28 juni 2025

Bekijk het werk

Bijzondere vermelding Antoine Gerrits Award 2025

Disproportie
Ana Cassidy van Ham (16 jaar)

Beste Ana,

De jury reikt met overtuiging de Bijzondere Vermeldingsprijs uit aan dit indrukwekkende werk, dat getuigt van originaliteit, kracht en een opvallend volwassen beeldtaal – bijzonder voor een kunstenaar van slechts 16 jaar.

Wat dit werk zo bijzonder maakt, is de heldere en urgente boodschap die past bij deze tijd en generatie. Jij durft een uitgesproken standpunt in te nemen over het heersende vrouwbeeld in onze samenleving. Dit maakt jouw werk niet alleen actueel, maar ook moedig en betekenisvol.

Het monumentale formaat – zichtbaar wanneer jij er zelf naast staat – vergroot de impact. Het beeld van grote vrouwenlichamen fungeert als een krachtig manifest én een protest tegen de eenzijdige representatie van vrouwen op straat en in de online wereld. Tegelijkertijd laat jij hierin ook ruimte voor kwetsbaarheid. Juist deze combinatie van kracht en gevoeligheid raakt de jury diep.

Dit werk getuigt van visie, lef en artistiek inzicht. Het laat zien dat kunst niet alleen kan confronteren, maar ook verbinden en uitnodigen tot reflectie.

Wij feliciteren je van harte met deze welverdiende bijzondere vermelding.

Bedankt voor je inspirerende bijdrage aan de Antoine Gerrits Award 2025 – we hebben ervan genoten!

Namens de jury,

Astrid Rass,

voorzitter

Amsterdam 28 juni 2025

Bekijk het werk